IN THE PICTURE – Sandor Paulus

IN GESPREK MET . . .

SANDOR PAULUS

44 jaar, woont in Aarle-Rixtel samen met Caroline en hun 3 kinderen Kyra, Evi en Roan.

Bericht geplaatst op:
13 maart 2020

Sandor was als kind altijd al aan het tekenen. Stiekem in de les tekende hij de docenten na. Eigenlijk wilde hij striptekenaar worden, maar toen anderen zijn tekeningen zagen, hem deze ontfutselden en op het prikbord op school hingen, begon zijn talent opgemerkt te worden. Dit gaf aanleiding tot een examenstunt waarbij hij gevraagd werd alle docenten te tekenen als karikaturen. En zo begon het…

SCOUTING

Zijn eerste betaalde live klus was voor de scouting, waar hij zelf ook lid van was.
Er moest geld ingezameld worden voor een zomerkamp en Sandor besloot dit te gaan proberen met karikatuurtekenen.
Iemand zag hem dit doen en boekte hem voor een feestje en van het een kwam het ander….

Intussen volgde hij de opleiding autonoom tekenen aan de kunstacademie Sint Joost in Breda. En hij werd dus vrij kunstenaar! Maar helaas, ondanks verschillende pogingen om zich 1 dag per week vrij te maken voor vrije opdrachten, nam het werk in de vorm van optredens of studiowerk alle aandacht en tijd. En zoals Sandor zelf zegt: “uiteindelijk moet de schoorsteen ook roken en ben ik blij dat ik met het karikatuurtekenen mijn boterham kan verdienen”.

 

 

KATIKATUREN, ILLUSTRATIES EN CARTOONS

Naast de live optredens werkt Sandor ook in zijn studio aan diverse opdrachten. Niet alleen karikaturen maar ook illustraties en cartoons.
Deze mix vindt Sandor erg prettig, als je alleen studiowerk hebt, geeft hij aan, is het toch wat saai. Je werkt immers maar alleen en dan is het fijn bij de optredens contact met mensen te hebben.
Momenteel ligt de nadruk vooral op het werken op locatie.
Sandor werkt zowel digitaal als op papier bij optredens. Vooral voor karikaturen op bierviltjes wordt hij tegenwoordig veel gevraagd.

 

 

Gevraagd naar de visie op zijn stijl en de reden voor de gebruikte technieken geeft Sandor het volgende antwoord:
“Ik hou van duidelijke en mooie strakke lijnen, dit komt goed tot uiting als ik teken op bierviltjes. Op dit formaat is less echt more. Op deze manier tekenen geeft wel nieuwe inzichten, ook in studiowerk. Als ik live weer eens op A3-formaat teken, wil ik me nog wel eens verliezen in de ruimte die ik tot mijn beschikking heb. Live teken ik meestal op papier (met name bierviltjes), studiowerk doe ik digitaal. Vooral vanwege het gemak en de snelheid in de communicatie naar de klant.”

En uiteraard willen we nog een leuke anekdote horen;
Afgelopen jaar heeft een ietwat dronken werknemer tijdens een bedrijfsfeest na het zien van zijn tekening gedreigd om Sandors banden lek te steken. Hij had zijn auto namelijk zien staan op de parkeerplaats. Het is hem overigens niet gelukt. (gelukkig)

MUZIEK

Een andere passie van Sandor is de muziek.
Hij speelt als drummer in de band Harvest Moon (sinds 2008) en maandelijks treden ze ook op.

GEZIN

En hoe combineert hij dit alles met zijn gezin?
“Dat is soms best moeilijk”, vertelt Sandor.
“Werk komt op de meest onmogelijke tijden en vooral studio werk wil men het liefst gisteren al klaar hebben". Gelukkig is er iedere morgen voldoende tijd om samen te ontbijten en meestal is hij ’s middags ook thuis voor de kinderen.
"En dan is er nog de hond, die vaak samen uitgelaten wordt, zodat er bijgepraat kan worden tijdens de wandeling. Het gezin krijgt voldoende aandacht op die manier.”

TOEKOMST

Dan de laatste vraag: Waar ziet Sandor zichzelf over 10 jaar?
Nog steeds zal Sandor dan aan het tekenen zijn denkt hij, met misschien iets meer studiowerk want het optreden vergt wel veel van je met het reizen enz. Maar de mix zal er zeker blijven. En verder hoopt hij op meer samenwerking met andere tekenaars!

Het was een leuk gesprek met deze sympathieke en gepassioneerde tekenaar!